Selecteer een pagina

Fenomenen als 50 Shades of Grey wakkeren broeierige discussies aan. Met als uitkomst: Het mag wel wat spannender tussen de lakens bij menig stel. Maar hoe zit het met de inrichting en sfeer van de slaapkamer? Ook daar mag het wel wat smeuïger. 

Functioneel is zonde

Een bed, witte muren, verduisterende gordijnen, vaak een spiegel aan de wand en dan moet er ook nog ergens een kast bij. En daar blijft het bij. De meeste slaapkamers zijn functioneel ingericht zonder rekening te houden met invloeden van kleuren, energiestromen, materialen en geuren. Dat is zonde! Een fijne sfeer in de slaapkamer kan namelijk bijdragen aan een goede nachtrust, een prettig sexleven en een positief begin van de dag. Maar hoe doe je dat?

Harmonie

De eeuwenoude Chinese leer Feng Shui staat bekend om het creëren van een aangename en intieme sfeer. Feng Shui gaat ervan uit dat alles met elkaar verbonden is via energiestromen, genaamd Chi’s, welke staan voor levenskracht. Als de Chi’s optimaal door je slaapkamer vloeien, heeft dit een positief effect op je leven. De plek waar je de meubels plaatst, wat je aan de muren hangt en de apparatuur in je slaapkamer zijn van belang. Net als de kleur van de muren en de gebruikte materialen. Waar begin je? Graag help ik je een handje op weg met 7 stappen naar een fijne slaapkamerbeleving.

Stap 1: Opruimwoede

Begin bij het meest voor de hand liggende: opruimen. Energiestromen kunnen niet vloeien als er overal rommel ligt. Haal alle overbodige spullen uit de kamer en geef de rest een vaste plek. Kies voor natuurlijke materialen. Katoenen lakens, wollen plaids en ongeverfde houten meubels verbeteren de energiestromen.

Stap 2: Waar komt je bed?

Regelmatig kom ik slaapkamers binnen waar het bed onder een raam staat of in een hoek van de kamer. Niet aan te raden. Net als met planken of een kastje boven je bed houd je hiermee de doorstroming van energie tegen. De balans tussen Yin en Yang is zoek wat de nachtrust belemmert.

Wat je wel doet. Plaats het hoofdeind van je bed tegen een muur en zet je bed zo neer dat je vanuit je nestje de deur kunt zien. Dit is vaak lastiger dan je denkt. Lukt het niet? Gebruik dan een kamerscherm tussen de deur en het bed. Zorg wel dat je de deur vanuit bed kunt blijven zien. Dit geeft een veilig gevoel. Gebruik hiervoor desnoods spiegels. Zorg ervoor dat je bed niet weerkaatst in de spiegel.

Door aan beide kanten van je bed hetzelfde nachtkastje neer te zetten, creëer je meer balans. Ook als je single bent. Op beide nachtkastjes laat je dezelfde spullen terugkomen om saamhorigheid te creëren wat een positief effect op je relatie heeft. Denk aan twee dezelfde lampen.

Stap 3: Apparatuur

De huidige trend van pure hotelluxe in de slaapkamer met televisie en tablet binnen handbereik, druist recht in tegen Feng Shui richtlijnen. Apparatuur in de slaapkamer veroorzaakt een elektromagnetisch veld dat niet goed is voor je nachtrust en gezondheid. Dus eruit met alle laptops, telefoons, iPods, iPads en haal die stekkerdozen onder je bed vandaan. Lastig he! Kies je liever voor een tussenoplossing? Zorg dat de tv en laptops volledig uitstaan tijdens de nacht. Kun je ook ’s nachts geen afscheid nemen van je mobiel? Leg hem op een krukje tegenover de muur van je bed en plaats een amethist kristal op je nachtkastje.

Stap 4: Zachte verliching

Je slaapkamer is een Yin-ruimte: een vrouwelijke ruimte. Daar past zachte verlichting bij. Kies in plaats van één grote hanglamp, meerdere kleine lichtpunten. Denk aan bedlampjes, een staande lamp die een hoek verlicht of kaarsen. Dat geeft gelijk een fijne romantische boost.

 Stap 5: Aan de wand

Vergeet de wanddecoratie niet! Kunst aan de muur geeft een kamer sfeer, diepte en kleur. Als het binnen je budget past, raad ik altijd aan om een uniek item te laten maken. Romantische of gepassioneerde afbeeldingen doen het altijd goed. Houd familiefoto’s buiten de slaapkamer. Afbeeldingen van vrienden of familie kunnen beter een plekje in de woonkamer of hal krijgen.

Stap 6: Kleur

Kies voor neutrale kleuren in de slaapkamer. Zoek naar een mooie balans tussen warme en koele kleuren. Te veel koele kleuren maken een kamer onbehagelijk en koud. Terwijl te veel warme tinten enorme energie kunnen opwekken waardoor het lastig is de slaap te vatten. Geef je sexleven een boost door wat toefjes roodtinten toe te voegen. Dat hoeft niet persé hartenrood te zijn. Trendkleur van 2015 coper orange is een aanrader. Deze warme tint straalt positiviteit uit. Combineer ‘m met neutrale tinten en naturel hout.

Stap 7: Volg je neus

Geur is krachtig! Het stimuleert, haalt herinneringen boven en wekt emoties op. Volgens Feng Shui helpen geuren om de juiste nadruk te leggen op een bepaalde gewenste energie. Gebruik geurkaarsen of een kopje gedroogde bloemblaadjes in de slaapkamer. In mijn online shop Pluck Boutique vind je lekkere geurkaarsen. In Oosterse landen is jasmijn bijvoorbeeld een symbool van hartstochtelijke liefde. Het verwarmt de ziel en helpt te ontspannen. Ook slechte slapers floreren er wel bij. De olie van deze bloem verbetert het slaapritme en is bovendien effectief tegen depressie. Nog zo’n fijn effect: het stimuleert de fantasie en helpt bij het uiten van gevoelens en wensen aan je geliefde. Misschien word je wel net zo loslippig als Christian Grey.·

Deze column verscheen op Shine! www.yourdailyshine.nl

Bron foto’s: nuit-artdecor.blogspot.nl | Anca Gray | Viva Amore |